Тернопільська школа №2 має власний зал судових засідань

23.11.2020   Administrator   Категорія: Про нас пишуть!!!

Тернопільська школа №2 має власний зал судових засідань

   Кабінет права урочисто відкрили 17 вересня у місцевій школі №2. Така “академія права” є єдиною у всій Україні.  У кабінеті повністю відтворена атмосфера судійської зали - є місця для суддів, камера для “ув’язнених”. Весь кабінет облаштований символами державності та атрибутикою права, зокрема портретом Пилипа Орлика, який є автором першої конституції України. Така кімната допоможе дітям краще зрозуміти основи правознавства, запевняють вчителі школи. Зал судових засідань облаштовували протягом трьох місяців, хоча ідея створення кабінету виникла ще вісім років тому. 

  - Не секрет, що сьогодні демократію розуміють не так, як це має бути, - каже директор школи Інна Іванюк. 

 - Демократія - це не вседозволеність і не багатослів'я чи болтослів'я, це - висока свідомість, дотримання прав, свобод. Ми хочемо виховати у діток на сьогоднішній день саме це - бажання дотримуватися законів, толерантності, зацікавленість у знанні законів держави. Пояснити їм норми права, щоб вони їх не порушували ні в проступках, ні в злочинах. Так право будуть вивчати на прикладах гри, уроків. У школі розглядатимуть питання суперечливих відносин, які виникають між людьми, різні правопорушення, які виникають навіть у школах.

 - Цьогоріч ми запровадили поглиблене вивчення правознавства у 10-му класі. Право вивчатимуть чотири години на тиждень. У порівнянні з минулорічною однією годиною - це дуже багато, - пояснює директор. 

 - Саме на цих завданнях ми зможемо підійти практично до питання теорії, проводити зустрічі і залучати дітей до прямого інтерв'ю. Бо зал судових засідань - це, власне, для них. Зі слів Інни Іванюк учні спробують себе у ролі суддів, імітуватимуть правопорушників, виноситимуть вироки. 

 - Наразі працюємо ще й над проектом ювінальної юстиції, - додає директор. 

 - Нашій державі потрібні ювінальні судді, які захищають права дітей, навіть тих, хто уже зробив правопорушення. Тому що юні правопорушники - це наші діти, і за них ще можна поборотися.